torstai 8. tammikuuta 2009

Seinälle isketty karhun talja. Latu kulkee Munkkiniemessä, Laajalahti ilman Keilaniemen torneja. Ihmiset lämmittelevät avotakan ääressä. Mies lukee kirjaa sängyssä makaavalle naiselle. Huoneen tapeteissa on kukikas kuvio. Nainen nukahtaa. Tulevatko hylkeet luoksemme pyytämättä? Koira seuraa metsästäjiä jäälle. He lähestyvät rantaa jäätä pitkin ryömien. Hylkeet nousevat avannosta. Yksi saa osuman. Saalis hinataan maihin veneessä, johon on kiinnitetty jalakset. Juodaan maljat onnistuneen kaadon ja paroni Henrikin kunniaksi. Mies näppäilee kitaraa lattialla takan ääressä istuen. Kitaran kieli katkeaa. Katkennut kieli tietää huonoa onnea, nainen sanoo. Katkennut kieli voidaan korjata, niin kitarassa kuin elämässäkin, mies vastaa. Tämänkin näkymän haluan piirtää. Mäkiluoto on McElliott. Huivi on merkki. Mitä tuo lentokone tekee täällä?

Auringonvalo peilissä, mies kalliossa. Tähti punainen, vuori korkea. Kaksi ihmistä makaa sannassa. Koira haukkuu, poro antaa maitoa ja verta. En halua vahingoittaa sinua, otan vain vähän voimaasi. Miehet haisevat raudalle ja kuolemalle. Onpa pehmeä iho, tuollaista ei ole edes naisilla. Pääset sienillä toiseen maailmaan. Jatkat omaasi toisen elämällä. Joki toi kirjeen. Runoni ovat muka kiihkomielisiä, itse kirjoittaa vain ilmiantoja. Antoi vielä valokuvankin. Ymmärrättekö? Itse Jesenin. Kirjoitin kauneudesta ja luonnosta, etten sekoaisi sodassa. Sanoilla ei ruokita, eikä sängyssä pääse nukahtamaan. Niin tein kuin olen lukenut ja nähnyt. Haisette lialta ja sodalta. Entten tentten. Älä pelästy, huudan kun tuntuu hyvältä. Haen sinulle lientä, joka ajaa myrkyn pois. Kuulin kuinka vaikersit. Miellyin sinuun heti alussa. Sielu on sodasta ontto. Syö, haluan huutaa myös ensi yönä. Ei tämä ole teatteria. Täällä on hyvä, mutta sekoan. Haluan toisenlaista elämää. Mutta ethän sinä olekaan käki. Haluaisin kirjoittaa runoja ja säveltää musiikkia, vaikken osaa kumpaakaan. Lentäjä on tyttö. Hän osasi muuttua koiraksi ja toi kuolleet ulvomalla takaisin. Täällä heidän tiensä erosivat. Lumi tuli tänä vuonna aikaisin. Teillä on samat nimet kuin heillä.

Mitä nämä lapset tekevät? Se on kompakysymys. Oletetaan tässä harjoituksessa, että se on mahdotonta. Voi kuinka paljon sääntöjä! Tule kokemaan jazzin uusi syke, löydä sinäkin tie terveellisempään elämään. Siihen menee muutama vuoro. Useita astioita on särkynyt. Se voi olla pieleen mennyt labrajekku. Ehkä hän sai kymmenen miehen voimat, sokeria, soijaöljyä, muttei hilloa. Henry ehti jo sulaa, enkelipölyä, Hulkin voimat. Kuulin sairaasta pelistäsi, joten tutkitaan kasvi, kivat mustat silmät, amorinkaari. Todisteet lattialla ovat todisteita, pohjassa öljyistä ainetta. Putositko tikkailta, alipalkattu nero? Kuka keksikin ponnarin, ei kuullut huutoa. Mutta mikä sulattaa hopean ja polttaa sydämen? Moottoripyörän akku ilmanvaihtokanavassa. Pirullisen ovelaa. Se voisi olla kultakaivos, mahtava myrkkymies ja allerginen rehellisyydelle. Olet liian lähellä reunaa, luodinreikä otsassa. Olen vain padawan jedimestarin edessä. Haasteita, arvoituksia, tätä työtä. Sen täytyy olla leikki.

Toisille tämä on miehuuskoe tai läpimurto, merkki jostain suuresta. Kasvosi ovat siihen tehdyt, colapullo kädessä ja setteri vieressä. Enkö muka sovi Coca-Colan kasvoiksi? Tuota kangasta voisi kosketella, kun seuraavan kerran vietä kesää Italiassa. Tekikö hän tämän sinulle, vaikka suhde oli platoninen? Paketti toimitettiin illalla. Tiedän pienen hotellin, kuten laulussa sanotaan, mutta kerron silti. Eikö pieni olekaan kaunista, toisin kuin me? En kommentoi. Tai jossittele koko elämäsi sinikettuturkissa. Se on aina vaikeinta. Yhtäkkiä tunsin itseni vanhaksi, ja äitini inhosi sitä. Se on sekä hyvä että huono asia. Ei siinä ole mitään väärää, että päätyy mullan alle. Ehkä aika on muuttanut mieleni pariksi päiväksi muutaman tunnin kerrallaan. Ethän anna sen hurmata sinua? Katsoin tätä paikkaa uusin silmin. Herkkua, joka meni nopeasti pahaksi. Kaikkien muiden työ on helppoa, joten satsataan nyt televisioon. Pelottavan hyvä idea, jos koira vielä tulee pihalleni. Välillä on hyvä nähdä elämänsä vilisevän silmissä. Pelkäsin jo pahinta. Kävelyäsi kelpaa katsella ja pidän toimintavastasi. Se on jo koettu. Tuon naisen päällä punainen ei mene hukkaan. Neitsyydellä ei tienaa, mutta tämä on sinun tapasi auttaa. Kaikki liha on pyrstössä, ilman varoitusta. Tehtäväni on antaa sinulle, mitä haluat. Menemme katsomaan, kun uima-allas täytetään. Ja jos kello tulee yksi, ammutaanhan kyyhkysiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti